Glen Garioch 8 Years Old

Glen Garioch 8 Years Old

Glen Garioch 8 Years Old

40% алкохол, single malt, на дестилационната Glen Garioch (произнася се “Глен Гиири”, макар че по-често го произнасят “Глен Гариоч”).
Това е една от най-старите дестилационни в Шотландия, основана през 1797 г. Намира се в най-източната част на страната, в района Гиири, който се смята за най-добрия за отглеждане на ечемик в Шотландия. Дестилационната е на 20 минути път от Абърдийн, води се “Хайланд” уиски, но е близо до региона “Спейсайд”.

glengarioch.com

Дестилационната е част от групата Morrison Bowmore Distillers Ltd., обединяваща няколко шотландски дестилационни (morrisonbowmore.co.uk), най-известната от които е Bowmore на остров Айла (виж тук за дестилационните на острова). Групата е собственост на японската компания Suntory.

Това е първата бутилирана, най-младата продукция на дестилационната “Глен Гиири” след нейното повторно отваряне през 1997 г., след ремонт и реконструкция. Отлежало в бъчви от бърбън.

Това едномалцово уиски е получавало е между 77 и 87 точки при различни дегустации. Серия на изчерпване, вече не се бутилира с такива бутилки и етикети, но още се се продава по сайтове и магазини, включително в България. Продукцията на тази дестилационна вече е с други бутилки и етикети (виж тук).

Цени 2011 г.:
19-23 паунда в интернет, Великобритания
25-30 долара в интернет, САЩ
22-38 евро в интернет, Европа

Виж тук видеопредставяне на уиски “Глен Гиири фаундерс ризърв”

Етикети : ,

Напиши коментар