Port Charlotte PC 7

Port Charlotte PC 7

61% алкохол, с градуса от бъчвата (cask strenght), 7-годишно Single Malt от остров Айла (Islay), дестилационната “Бруклади” – Bruichladdich Distillery on Islay
bruichladdich.com

pc5evolution.com

Виж също онлайн камери на живо от дестилационната тук:
lochindaal.com

Името PC7 означава “Порт Шарлот, 7-годишно”. Port Charlotte е най-голямото пристанище на остров Айла (Islay).
Отлежавало е в комбинация от бъчви от шери и от бърбън. Бутилирано без филтриране с охлаждане, първата серия е от само 24 000 бутилки, което обяснява сравнително високата му цена. Дестилационната “Бруклади” пуска марката “Порт Шарлот” през 2006 г., като първата серия е PC5 – 5-годишно, а последователно след това PC6, PC7, PC8 до 2009 г.
PC 7 е получавало 89 точки от списание Malt Advocate, но и 96 точки от Джим Мъри – една от най-високите оценки за уиски въобще.
Надписът на бутилката и кутията SIN AN DOIGH ILEACH е от келтски (галско наречие, шотландско) и означава “Като на Айла” (по Айлски).
Едно от силно торфените уискита, със съдържание 40 ppm (части на милион), но същевременно с леко тяло и много плодов вкус, с дълъг финал. Няма оцветяване.
Дестилационната е основана 1829 г. с името Lochindaal distillery, закрита е през 1926 г., но е построена нова, на друго място. Новата дестилационна използва само част от избите на старата. През 2007 г. Bruichladdich Distillery обявява, че ще възроди старата дестилационна, специално за марката Port Charlotte, но поради икономическата криза това се забавя.

Цена 2011 г.:
53-75 паунда в интернет, Великобритания
68-98 евро в интернет, Европа
87-157 долара в интернет, САЩ

За дестилационната “Бруклади” – Bruichladdich

Етикети : , ,

Напиши коментар