Кои малцови са оцветени с карамел?

Колкото е по-наситен цветът на малцовото уиски, толкова по-голяма е вероятността да има оцветител карамел или оцветяването се дължи на по-обгорени бъчви.

По правило уиски от типа блендед (blended) е оцветено с карамел. Изключенията са много малко.
Не е така обаче при малцовите уискита. Тъй като те са от малцов дестилат, а не преобладава спирт като в блендед уискито, в повечето случаи са отлежали в бъчви над 5 години и имат естествено придобит цвят. Но не всички малцови са с естествен цвят. Много марки малцово уиски използват карамел за т. нар. “стабилизация на цвета”, както наричат оцветяването.
Оцветяването на уиски с карамел не е вредно за човек, поради ниската концентрация, и не влияе на вкуса. Но повечето производители не признават, когато слагат такъв оцветител.
По-скоро се намират производители, които декларират, че не слагат оцветител Е-150 (виж ги по-долу в текста). А следващият списък е много рядък – на производителите на малцови уискита, които ползват оцветител карамел – Е150. Списъкът е направен от потребител във форума на Whisky Magazine:

Auchentoshan
Bowmore
Bunnahabhain
Cragganmore
Dalwhinnie
Glenfiddich
Glengoyne
Glenlivet
Highland Park
Isle Of Jura
Lagavulin
Oban
Strathisla
Talisker

Списъкът не е пълен, отбелязва накрая потребителят Mr Ellen и завършва постинга си с “Наздраве!”.

Кои малцови не са оцветени?

По-долу е списък на производители и марки, които не използват оцветител карамел – Е-150.

Два вида неоцветено малцово уиски, отлежало над 10 години в бъчви. Снимка: архив на whisky-taste.com

Направен е от William, администратора на британския сайт Scotch Malt Whisky и пуснат в неговия форум:

Arran
Balblair
Benriach
Benromach
Bladnoch
Bruichladdich
Bunnahabhain
Deanston
Edradour
English Whisky Co
Glencadam
Glendronach
Glenfarclas
Glengoyne
Glenglassaugh
Glenrothes
Hazelburn
Highland Park
Kilchoman
Kilkerran
Longrow
Port Charlotte
Macallan
Octomore
Springbank
Tullibardine

Авторът на списъка пояснява, че повечето от уискитата с алкохолно съдържание 46% и нагоре имат естествен цвят и са направо от бъчвата (cask strength, barel proof – виж повече във “Видове уиски”). И моли форумците в сайта да допълнят списъка или да поправят, ако греши някъде. От собствен опит и наблюдения мога да допълня списъка със следното. Опитвал съм многократно например малцови уискита Knockando и Craganmore – спейсайд уиски. На място в Шотландия съм опитвал доста разновидности от тях. Имаха блед цвят, типичен за уиски без оцветяване. Скоро купих 1-литрова бутилка Craganmore и останах изненадан – наситен златист типичен стандартен цвят на оцветено с карамел уиски. За Knockando още не съм видял подобно оцветено, но забелязвам и други малцови, които в миналото са били по-бледи, че сега са с наситен цвят. Изглежда имам някаква тенденция все повече производители да оцветяват дори малцовите. 

Към горния списък администраторът на британския сайт Scotch Malt Whiskyе добавил във форума и списък на независимите бутилиращи малцово уиски кампании, които не използват оцветител. Впрочем за тях няма такъв проблем. Това са фирми, които избират отделни бъчви малцово уиски в различни дестилационни в Шотландия, купуват ги и ги бутилират в малки серии, с номерация на всяка бутилка. Това са най-често уискита от вида Single Cask Malt (виж повече във “Видове уиски”). У нас се появяват отделни бутилки от тези бутилиращи компании. Следва списък на тези, които не оцветяват и не филтрират с изстудяване уискито преди бутилиране:

Adelphi
Compass Box
Douglas Laing
Duncan Taylor
Mackillop’s Choice
The Whisky Exchange

3 коментара

Напиши коментар